Uw besparing, onze zorg!

Zakelijk afval scheiden de werkwijze

Afval scheiden binnen een bedrijf vereist een gestructureerde aanpak om ervoor te zorgen dat afval op een efficiënte, milieuvriendelijke en kosten bewuste manier te verwerken. In dit artikel gaan wij in op welke wijze binnen uw organisatie, de vrijgekomen afvalstromen op de juiste wijze te inventariseren om te voldoen aan de laatste richtlijnen inzake het scheiden van afval. De volgende punten worden behandeld:

  • Identificeer Soorten Afval
  • Creëer een Afvalsorteersysteem
  • Informeer en Train Medewerkers
  • Samenwerken met Afvalinzamelaars
  • Monitor en Evalueer
  • Stimuleer Duurzaamheid

Identificeer Soorten Afval

De eerste stap is om te identificeren welke soorten afval je bedrijf produceert. Dit kan onder andere bestaan uit:

Scheiden van afval in dit geval plastic flessen
inzameling PMD plastic flessen
  • Papier en karton: waaronder ook kranten en folders, geheel vrij van overig afval, dat direct geschikt is voor recycling.
  • Plastic: Diverse harde kunststoffen / kunststofartikelen of voorwerpen afkomstig van milieustraten, sorteerbedrijven en kringloopcentra
  • Folie: Diverse soorten heldere (verpakking) folie (LDPE en LLDPE) afkomstig van de distributiesector, winkelbedrijven, industrie etc.
  • Glas: Holglas dat gediend heeft als verpakkingsmateriaal, niet verontreinigd met chemische stoffen of vloeistoffen, vrij van enig ander afval dat direct geschikt is voor hergebruik. Vlakglas is de term voor glas zoals autoruiten, deuren en ramen. Gescheiden ingezameld vlakglas komt in hoofdzaak vrij in de woning- en utiliteitsbouw. Schoon vlakglas, vrij van enig ander afval, dat direct geschikt is voor hergebruik.
  • Metaal: Aluminium, Gemengd schroot, Gecontamineerd staalschroot, Kabel Koper, Non-ferro metalen en RVS.
  • Organisch afval (GFT): Groente-, fruit- en tuinafval van huishoudens in de vorm van schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen, resten van gekookt eten, vlees- en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes), pinda- en notendoppen, eierschalen, plantaardige olie, gestold vet, onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren.
  • Elektronisch afval (E-waste): Bruingoed valt als categorie onder de afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA), zoals Kleine huishoudelijke apparaten en ICT apparatuur. Witgoed valt als categorie onder de afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA), zoals Kleine huishoudelijke apparaten, Koel- en vriesapparatuur
  • Gevaarlijk afval (bijv. chemicaliën, batterijen): Gevaarlijk afval omvat materialen die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu vanwege hun toxiciteit, corrosiviteit, ontvlambaarheid of reactieve eigenschappen. Voorbeelden zijn chemicaliën, batterijen, verf, geneesmiddelen en bepaalde elektronische apparaten. Correcte opslag, vervoer en verwijdering zijn essentieel om ernstige gezondheids- en milieuschade te voorkomen.
  • Algemeen restafval: Alle afvalstoffen die vrijkomen bij het voeren van een bedrijf die niet voor recycling geschikt zijn en in een verbrandingsinstallatie verwerkt kunnen worden.
  • PMD bedrijven: PMD is een afvalstroom die bestaat uit een mix van plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons.

Creëer een Afvalsorteersysteem

Ontwikkel een systeem waarmee werknemers afval gemakkelijk kunnen scheiden. Dit kan bestaan uit:

  • Gescheiden afvalbakken: Plaats duidelijk gelabelde bakken voor de verschillende soorten afval op strategische locaties binnen het bedrijf (bijv. kantine, kantoor, productievloer).
  • Kleurcodes: Gebruik kleurgecodeerde bakken en etiketten om het scheiden te vergemakkelijken (bijv. blauw voor papier, geel voor plastic).
kleurenlegenda afvalstromen

Informeer en Train Medewerkers

Zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van het afvalscheidingsbeleid. Dit kan door:

  • Voorlichtingssessies: Organiseer workshops of presentaties om medewerkers te informeren over het belang van afvalscheiding en hoe ze dit correct kunnen doen.
  • Informatieve posters en stickers: Plaats informatieve posters en stickers bij de afvalbakken om medewerkers te herinneren aan de juiste manier van scheiden.

Samenwerken met Afvalinzamelaars

Werk samen met lokale afvalinzamelingsbedrijven om ervoor te zorgen dat het gescheiden afval op de juiste manier van inzamelen en verwerken. Informeer naar de specifieke eisen van de inzamelaars, zoals:

  • Ophaalfrequentie: Hoe vaak wordt elk type afval opgehaald?
  • Verzamelmethodes: Zijn er speciale bakken of containers nodig voor bepaalde soorten afval?
  • Verwerkingsmethodes: Hoe wordt elk type afval gerecycled of verwerkt?

Monitor en Evalueer

Regelmatige monitoring en evaluatie van het afvalscheidingssysteem helpen om verbeteringen door te voeren en naleving te waarborgen. Dit kan door:

  • Periodieke controles: Controleer regelmatig of het afval correct wordt gescheiden.
  • Feedback verzamelen: Vraag feedback van medewerkers over het systeem en stel verbeteringen voor waar nodig.
  • Rapportage: Houd bij hoeveel afval er wordt gescheiden en hoeveel er wordt gerecycled om voortgang te meten.

Stimuleer Duurzaamheid

Naast afvalscheiding kunnen bedrijven ook andere maatregelen nemen om duurzaamheid te bevorderen, zoals:

  • Afvalpreventie: Verminder de hoeveelheid geproduceerd afval door minder verpakkingsmateriaal te gebruiken en duurzame producten aan te schaffen.
  • Hergebruik: Moedig het hergebruik van materialen en producten aan binnen het bedrijf.
  • Duurzame inkoop: Koop producten in die recyclebaar zijn of gemaakt zijn van gerecycled materiaal.

Door deze stappen te volgen, kan je bedrijf bijdragen aan een beter milieu en voldoen aan de wettelijke verplichtingen met betrekking tot afvalbeheer.

INKOPER MKB geeft advies in het afval scheiden en zorgt voor collectieve scherpe condities op de afvoer van alle afvalstromen. De inzameling van het bedrijfsafval, papier, klein gevaarlijk afval en alle andere afvalstromen kunnen wij verzorgen. Wij faciliteren de verwerking van opdrachten en houden deze in de gaten. INKOPER MKB zorgt voor 15 tot 50% lagere facturen dan die u nu ontvangt van uw afvalinzamelaar. Wij staan voor een maatschappelijk verantwoorde afvalinzameling en verwerking. U kunt fors besparen door effectief afvalmanagement toe te passen. Niet alleen door de juiste partijen in te schakelen, maar vooral door de juiste afspraken met hen te maken.

Doordat wij een Vakgarage zijn, komen wij ook in aanraking met de inkooppartners van hen. Daardoor zijn wij bekend geraakt met INKOPER MKB, de facilitaire inkooppartner voor Vakgarage.
Sinds 2021 hebben wij onze contracten voor afvalinzameling, energie, telefonie en onderhoud aan de overheaddeuren en blusmiddelen onderbracht bij INKOPER MKB. En zijn zeer tevreden over hun dienstverlening en bereikbaarheid.

De opstart verliep niet soepel. In de afgelopen 30 jaar hadden wij een mooie verzameling aan contracten opgebouwd. Bij het overzetten van de contracten kwamen alle loze overeenkomsten ook aan het licht. Samen met INKOPER MKB hebben we alle abonnementen tegen het licht gehouden. Hierdoor hebben wij ook een groot aantal abonnementen kunnen beëindigen.
Doordat INKOPER MKB het aanspreekpunt is voor al onze vragen, weten zij wat er speelt bij ons bedrijf. Zo heeft INKOPER MKB er voor gezorgd dat de inzameling van het bedrijfsafval nu goed wordt uitgevoerd. Bij de opstart liep dit niet soepel, maar nu zijn wij dik tevreden. INKOPER MKB bemiddeld in dit soort situaties en zorgt dat het wordt opgelost. Het kost ons geen tijd. Wij kunnen gewoon doorgaan met onze werkzaamheden in de garage zelf.

Voor de telefonie hebben wij ook gebruik gemaakt van de kennis van INKOPER MKB en hun partner 0031 ICT. Zij hebben er voor gezorgd dat wij goed internet hebben en daarnaast de juiste telefonie oplossing, zodat wij altijd bereikbaar zijn voor onze klanten. Ook de telecompartner denkt met ons mee, hoe zaken ingeregeld kunnen worden.
Het is lekker dat er ook nog bedrijven zijn die met ons meedenken. Dus niet gaan voor de eenmalige actie en daarna niets meer van zich laten horen. Hiervoor hebben wij nu INKOPER MKB.

Bryan Eerden, Automobielbedrijf Hieltjes

Wilt u weten of u kunt besparen? Vraag de gratis besparingsscan aan!