Renewi heeft een bericht verstuurd inzake het tijdelijk verhogen van de kosten voor afvalverwerking. Deze tijdelijke verhoging wordt ingevoerd omdat helaas steeds vaker gevaarlijk afval, zoals batterijen, elektrische apparaten en lachgascilinders, in het reguliere afval terechtkomt. Dit zorgt voor aanzienlijke veiligheidsrisico’s en materiële schade binnen de afvalverwerkingssector. Renewi, onze partner voor afvalverwerking, heeft ons laat geïnformeerd over deze tijdelijke verhoging.
In de afgelopen periode hebben de afvalinzamelaars een toename van incidenten waargenomen als gevolg van gevaarlijke materialen in het afval. Hierbij zijn lachgascilinders een van de grootste risico’s. Sinds de wijziging in de Opiumwet in 2023, waarbij lachgas op lijst II is geplaatst en het statiegeld op cilinders is vervallen, worden deze cilinders steeds vaker in het bedrijfs- en huishoudelijk afval aangetroffen. Wanneer deze onterecht in het afval belanden, vormen ze een ernstig explosiegevaar tijdens de verbranding. Ook batterijen en elektrische apparaten veroorzaken risico’s door wrijving of hitte tijdens het verwerkingsproces. Deze afvalstromen dienen dus apart ingezameld te worden.
De Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsdiensten (NVRD) heeft namens de gemeentelijke en publieke afvalinzamelaars, waaronder Renewi per formele brief de staatssecretaris aangeschreven. Hierbij vraagt men om binnen 2 weken met een reactie te komen inzake de lachgascilinders en een tegemoetkoming. Indien een reactie uitblijft zal men bij de rechter een bodemprocedure starten, om de staat tot actie te dwingen. Meer informatie over de NVRD vindt u HIER.
Doordat er extra veiligheidsmaatregelen getroffen dienen te worden bij de afvalinzamelaars, worden er ook extra kosten gemaakt. De noodzakelijke veiligheidsmaatregelen brengen aanzienlijke kosten met zich mee. Dit heeft ertoe geleid dat Renewi vanaf 1 oktober 2024 een tijdelijke toeslag van 3,8% op de totale factuurkosten zal doorvoeren. Deze verhoging is het gevolg van externe factoren, waaronder het gebrek aan overheidsbeleid rond lachgascilinders, en is daarom onvermijdelijk.
We hebben intensief overleg gevoerd met Renewi en begrijpen dat dit probleem zich breed voordoet in de gehele afvalverwerkingsketen. De extra kosten zijn het resultaat van de maatregelen die nodig zijn om de veiligheid te waarborgen en de afvalstromen op de juiste manier te verwerken.
Op dit moment vinden wij de toeslag van 3,8% op uw factuur een te generieke maatregel, die vanuit Renewi wordt gehanteerd. Vanuit INKOPER MKB kan op dit moment hier geen verandering in aangebracht worden. We willen hierbij benadrukken dat deze kostenverhoging een tijdelijke maatregel is. Zodra er ruimte is om aanpassingen te doen, zullen wij deze doorvoeren en u hierover informeren.
Wij (Van de Weijer Barneveld B.V.) hebben onze incassodienstverlening via INKOPER MKB ingeregeld. INKOPER MKB werkt voor het incasseren van openstaande rekeningen samen met Trust Krediet Beheer (TKB).
Wat ons met name aanspreekt, is de professionele en transparante communicatie van TKB gedurende het gehele incassoproces. Zij zijn altijd bereikbaar voor vragen en updates, wat het vertrouwen in onze samenwerking aanzienlijk heeft versterkt. Daarnaast werkt TKB op basis van “No Cure, No Pay”. Dus mocht een bedrag niet geïnd kunnen worden bij onze klant, krijgen wij alsnog geen kosten doorberekend.
Wij bevelen INKOPER MKB en haar partner Trust Krediet Beheer van harte aan. INKOPER MKB als partner voor de facilitaire zaken en TKB in het bijzonder als partner voor incassodienstverlening. Natuurlijk hopen we niet te vaak contact te hebben met TKB………, maar mocht dat wel het geval zijn, dan kijken wij uit naar de goede ondersteuning.
Danny Bijl, Van de Weijer Barneveld B.V.