PFAS is een verzamelnaam voor zo’n 6.000 stoffen die in allerlei producten zitten, zoals regenkleding, anti-aanbak pannen, mobiele telefoons en cosmetica. Bij productie in de fabrieken, bij gebruik en via afvalstromen komen sommige PFAS onbedoeld in het milieu terecht, en ook in ons voedsel en drinkwater. Omdat deze stoffen niet afbreken, hopen ze in de loop der jaren op. Gezien de schadelijke eigenschappen van PFAS kan dit een risico vormen voor het milieu en voor onze gezondheid.
Daarom is het essentieel om goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Lees meer over PFAS op:
Nederland heeft samen met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden een voorstel voor een Europees PFAS-verbod ingediend. Dit voorstel is op 7 februari 2023 gepubliceerd door het Europese Chemicaliën Agentschap (ECHA). Het voorstel omvat een restrictie op alle schadelijke PFAS-stoffen (meer dan 10.000 in totaal). Dit betekent dat zowel de productie als de import van PFAS en PFAS-houdende producten wordt verboden.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat op basis van dit voorstel het ECHA met prioriteit heeft voorgesteld om PFAS in brandblusmiddelen in Europa te verbieden. Sinds 15 maart 2023 is een raadplegingsperiode gestart, die op 15 mei 2023 sloot. De Europese Commissie heeft sindsdien verdere stappen gezet om de regelgeving definitief vast te stellen. In 2024 worden verdere specificaties en uitzonderingen op het verbod uitgewerkt, bijvoorbeeld voor bepaalde industrieën waar alternatieven nog niet direct beschikbaar zijn. Dit benadrukt het belang van tijdige actie.
Het PFAS-verbod wordt in fases ingevoerd. Dit betekent dat je rekening moet houden met de volgende deadlines:
Let op: Voor sommige sectoren en toepassingen kunnen uitzonderingen gelden, afhankelijk van de beschikbaarheid van PFAS-vrije alternatieven. Dit betekent dat bedrijven zich tijdig moeten voorbereiden en een plan moeten opstellen.
Wanneer je nog PFAS-houdende blussers hebt, moet je deze uiterlijk in 2029 vervangen door PFAS-vrije blusmiddelen. Voor een groot deel van de blussers zijn er al sinds 2019 PFAS-vrije oplossingen beschikbaar. Voor specifieke toepassingen, zoals vorstbestendige en/of alcoholbestendige blusmiddelen, worden PFAS-vrije alternatieven vóór 2029 verwacht. Daarom is het verstandig om nu al na te denken over een gefaseerde vervanging van je brandblusmiddelen.
De overstap naar PFAS-vrije blusmiddelen past binnen bredere duurzaamheidsdoelen en ESG-beleid. PFAS-vrije alternatieven zijn minder belastend voor het milieu en dragen bij aan een circulaire economie. Daarnaast helpt deze overstap bedrijven om te voldoen aan strengere milieunormen en duurzaamheidsdoelstellingen. Dit betekent dat investeren in PFAS-vrije brandveiligheid niet alleen wettelijk vereist is, maar ook bijdraagt aan een beter milieu.
Om aan de regelgeving te voldoen en duurzaamheid te bevorderen, kun je de volgende stappen nemen:
Voorkom dat PFAS verder in het milieu terechtkomt en onderneem actie. Koop geen PFAS-houdende blusmiddelen meer en zorg voor een verantwoorde afvoer van bestaande voorraden. Met een vervangings- en beheersplan helpt HooVos Brandbeveiliging je in logische stappen over te gaan naar PFAS-vrije oplossingen, zodat je brandveilig blijft én milieubewust handelt. Dit betekent dat je organisatie toekomstbestendig is en voldoet aan de geldende wetgeving.
Samen werken we aan een PFAS-vrije toekomst!
INKOPER MKB heeft ons zeer goed geholpen. Helaas hebben wij akkoord gegeven op een voorstel van een Rotterdamse telecomaanbieder. We zouden overstappen naar VOIP, deze belofte is nooit waargemaakt, maar we hebben wel de kosten gemaakt. INKOPER MKB heeft ons geholpen om de overeenkomsten bij deze Rotterdamse telecomaanbieder op te zeggen en waar nodig ons voorzien van advies.
We hebben de geleverde toestellen teruggestuurd naar de Rotterdamse telecomaanbieder en zowaar vandaag twee credit nota’s ontvangen. We wilden jullie toch even laten weten dat het nu geregeld is, het geld heb ik nog wel niet ontvangen maar we gaan er van uit dat het goed komt. Mocht ik als nog een keer over gaan naar internet bellen omdat onze centrale wat verouderd is kom ik bij jullie voor informatie. Nogmaals bedankt, alleen hadden we het niet gered.
Lineke Wolters, Vakgarage Wolters