Uw besparing, onze zorg!

Folie-inzameling en inzamelmethodes

Folie, een dunne plastic film, wordt veel gebruikt in verpakkingsmaterialen en transportsectoren, zoals wikkelfolie, krimpfolie en verpakkingsfolie. Deze foliesoorten bieden bescherming tegen vuil, vocht en schade tijdens het transport en de opslag van goederen. Echter, na gebruik moeten ze op een milieuvriendelijke manier worden afgevoerd en verwerkt. Er zijn specifieke inzameldiensten voor deze bepaalde afvalstroom. Er zijn hiervoor verschillende methodieken om recycling uit te voeren en te optimaliseren.

In dit artikel bespreken we de methoden die worden gehanteerd voor de inzameling van folie, evenals de verschillende foliestromen die wél en niet afgevoerd mogen worden binnen deze service.

Waarom is folie-inzameling belangrijk?

Plastic folie draagt in grote mate bij aan de plastic afvalstromen. Omdat het vaak om grote hoeveelheden lichtgewicht materiaal gaat, kan folie snel opstapelen tot grote volumes afval. Wanneer folie niet op de juiste manier wordt ingezameld kan dit leiden tot verontreiniging van het milieu. Waardoor er geen goede recycling plaats vindt en waardevolle grondstoffen verloeren gaan. Door folie apart in te zamelen, kan het gerecycled worden tot nieuwe producten. Hierdoor kan het gebruik van nieuwe, primaire grondstoffen worden verminderd. Dit draagt bij aan een circulaire economie, waarbij afval wordt omgezet in nieuwe grondstoffen.

Methodieken voor folie-inzameling

Renewi biedt op maat gemaakte oplossingen voor bedrijven en organisaties die folieafval produceren. Het doel is om de inzameling zo efficiënt mogelijk te maken. Waarbij er wordt gezorgd dat het materiaal correct wordt gesorteerd voor recycling. Enkele methoden die Renewi hanteert voor de inzameling van folie zijn:

folie zakhouder, kanpzak

Zakelijke afhaalservice middels 400 liter zakken:

Voor kleinere hoeveelheden folieafval bestaat er een afhaalservice, waarbij speciale geperforeerde knapzakken met folie worden opgehaald. Bedrijven kunnen hiervoor speciaal bestemde inzamelzakken ontvangen.

Deze methode is geschikt voor bedrijven die geen ruimte hebben voor een containers, maar toch hun folie gescheiden willen inzamelen voor recycling. Voor de zakken is een speciale houder aanwezig. De volle foliezakken kunne tegelijkertijd met de papier en karton route worden ingezameld. Indien er geen papier aanwezig is kan er ook een aparte inzameling plaatsvinden.

papier container

Inzameling middels containers:

Een andere inzameloptie is het gebruik van een 1100 liter rolcontainer in combinatie met een 1400-liter geperforeerde knapzak. Deze methode is bijzonder geschikt voor bedrijven die grotere hoeveelheden losse folie willen inzamelen, zonder gebruik te maken van een perscontainer. De geperforeerde knapzak zorgt ervoor dat de folie op een geordende manier wordt verzameld. Door de speciale zakken kan de zak samengeperst worden, zonder te kanppen. Dit systeem is een praktische en flexibele oplossing voor bedrijven die geen ruimte hebben voor grote perscontainers. Deze optie is op aanvraag beschikbaar bij Renewi en kan worden afgestemd op de specifieke behoeften van een bedrijf.

Folie-inzameling: Wat mag wel en wat mag niet?

Niet alle soorten folie kunnen zomaar worden ingezameld voor recycling. Het is van belang dat het folieafval schoon en van de juiste samenstelling is om succesvol gerecycled te kunnen worden. Hieronder vindt u een overzicht van wat wel en niet mag worden afgevoerd binnen de foliestromen.

Toegestane foliestromen:

Schoon PE-folie (Polyethyleen): Dit is de meest voorkomende folie die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld verpakkingen, stretchfolie en krimpfolie. PE-folie is recyclebaar en kan goed worden hergebruikt.

Onbedrukte en licht bedrukte folie: Licht bedrukte folies kunnen in sommige gevallen worden gerecycled. Het is echter belangrijk om na te gaan hoeveel inkt en coatings op de folie aanwezig zijn.

Verpakkingsfolie van levensmiddelen (zonder voedselresten): Dit type folie kan worden ingezameld mits er geen voedselresten aanwezig zijn. Het moet schoon en droog worden afgevoerd om vervuiling van de recyclingstroom te voorkomen.

Niet-toegestane foliestromen:

Folie met voedselresten: Folie die zwaar vervuild is met voedselresten kan niet worden gerecycled. De kwaliteit van het gerecyclede materiaal wordt hierdoor verlaagt.

Gecoate of gelamineerde folies: Folie die een coating heeft of is voorzien van een laminaatlaag (zoals bepaalde snack- en chipsverpakkingen), kan moeilijk worden gerecycled. Dit komt doordat de verschillende lagen moeilijk van elkaar te scheiden zijn tijdens het recyclingproces.

Folie met gevaarlijke stoffen: Folie die is gebruikt voor het verpakken van gevaarlijke stoffen (zoals chemicaliën of oliën) mag niet worden ingezameld in de reguliere foliestromen.

Gecontamineerde folie: Elke vorm van sterk vervuilde folie (zoals die met olie, vet of andere substanties) is niet geschikt voor recycling en moet apart worden afgevoerd.

Het correct inzamelen en recyclen van folie draagt bij aan een schoner milieu en ondersteunt de circulaire economie. Het is echter belangrijk om te zorgen dat de folie die wordt afgevoerd schoon en geschikt is voor recycling. Door duidelijke richtlijnen te volgen en bewust om te gaan met de afvoer van folie, kunnen bedrijven een waardevolle bijdrage leveren aan duurzaam afvalbeheer. Met deze methodieken en richtlijnen wordt ervoor gezorgd dat bedrijven hun folie op een efficiënte en milieuvriendelijke manier kunnen afvoeren, wat resulteert in minder afval en meer hergebruik van waardevolle materialen.

INKOPER MKB bespreekt graag de mogelijkheden bij u op locatie

Inkoopvoordeel bij Inkoper MKB

RAI CarrosserieNL heeft een samenwerking met inkooporganisatie INKOPER MKB. Doelstelling van deze samenwerking is om de aangesloten carrosserie- en trailerbouwbedrijven te helpen hun rendement te verbeteren door middel van betere inkoopcondities. Deze inkooporganisatie verzorgt sinds 2014 voor een groeiend aantal carrosseriebouw bedrijven de inkoopcondities voor onder meer lasgassen, afvalinzameling, bedrijfskleding of energie.

Door het afsluiten van collectieve contracten worden besparingen gerealiseerd van 15 tot 35%, waarbij het volledige opzeg- en aanmeldingsproces wordt verzorgd en continu de markt wordt gemonitord. Dit kost u als carrosseriebedrijf dus geen tijd en energie.

Besparingsscan
RAI CarrosserieNL biedt u GRATIS de Besparingsscan aan. De Besparingsscan geeft u een kort en overzichtelijk inzicht in uw inkoop voor bv. uw lasgassen. Al 40 leden van de RAI CarrosserieNL gingen u voor en maken nu gebruik van actief contractbeheer door INKOPER MKB.

, Koninklijke RAI Vereniging

Wilt u weten of u kunt besparen? Vraag de gratis besparingsscan aan!